Uteplats har blivit inneplats

Uteplatsen har äntligen fixats till. Vi fick inspiration från en Jazzklubb i Belgrad, Serbien. När vi var i Belgrad 2017 så var vi och drack drinkar på restaurangen Jazz Basta. Både jag och Sofia blev totalt knockade av deras rustika, väldigt enkla med ack så stilfulla interiör/exteriör. Vi bestämde oss då att ha den klubben som inspiration till vår uteplats. Vit liggande panel, mycket blommor och låta syrenhäckarna agera fondvägg. Det bästa med det vita planket är ljuset, att solens ljus studsar ner i planket och gör uteplatsen väldigt ljus och fräsch. VOILA!

 

uteplats.jpg

Gästrum/Arbetsrum

Äntligen är gästrummet/arbetsrummet klart. När vi flyttade in fick detta rum bli det utrymmet där vi bara kastade in bråte lite huller om buller. Vår familj/vänner fick även sova där inne i kaoset.

Vi bestämde oss för att vi ville ha färg i rummet. Vi brottades mellan blått eller grönt. Det slutade efter många vändor fram och tillbaka med en grön kulör. Innan satt det en strukturerad vävtapet på väggarna. Så upp med en easy cover, renoveringstapet och sen måla tre strykningar på den. Vi bytte fönsterfoder som tidigare bara var enkla släta foder till allmogefoder. Man fick fram fönstret väldigt mycket mer med dessa. Även att väggen helt plötsligt blev grön och fodren blev vita gjorde sitt.

En brun klassisk plastmatta ligger som golv. Vi hade tänkt lägga in trägolv, men kom fram till att det fick vänta. Istället köpte vi en ljusgrå ullmatta (2×3 m) som täcker det mesta av golvet. Vilket fräschar upp och gör det ljusare. Vi köpte två bockar på ikea och byggde själva ihop ett träbord som vi la uppepå och skapade oss ett arbetsbord.

Spaljé

”Nya” utbyggnaden, alltså den där badrummet och gästrummet/kontoret ligger är upphöjd på plintar. Där blir en glipa som man hade spikat igen, som en förlängning på huset. Men bara på ena sidan. Kändes inte helt fullbordat.

Där skruvade jag ihop en spalje istället. Dels blir det hyfsat insynsskyddat, det blir ventilation under huset och det blir mer som ett smycke.

IMG_3259

Ernst har flyttat in

När vi började med ena rummet på övervåningen smällde vi bara upp en ljus, billig tapet för att få upp någonting.

Nu äntligen hittade vi en tapet som vi kände var mer genomtänkt. Det blev en blommig blå tapet designad av Ernst Kirschsteiger.. Vi försöker fortfarande sikta åt det lantliga men ändå lite åt det moderna hållet, så därför tyckte vi denna skulle passa. Även fast den är blå så finns det en varm ton i den som gör att rummet känns härligt.

Hittade en soffa på blocket. En modulsoffa från ikea som vi gjorde till en hörnsoffa. Denna passade perfekt för att den kändes så nätt och inte för svulstig. Ett stort plus är att den är väldigt djup, så man kan sova i den utan problem.
IMG_2498IMG_2498(2)

Falsad farstu

Nu är äntligen farstutaket klart. Plåtslagaren kom och la på det sista. Det blev ett rött falsat plåttak.

När man lägger falsat plåttak säger byggnormen att takfoten och vindskivan inte ska vara lika bred som om man haft pannor/papp etc. Detta för att man vill att taket ska kännas lite nättare. Falsat plåttak är en bra och hållbar metod..och väldigt fint med!

Snickarglädje

Taklagsfesten närmar sig med stormsteg. Nu är det bara det sista finliret kvar. Eftersom snickaren höjde taket med ca 12 cm så blev det plötsligt en rejäl glipa mellan väggpanelen och sponten. Ett perfekt utrymme för fåglar och möss att boa in sig i eller bara dyka in och sno vår isolering. Därför var det hög tid att försöka få igen dessa gluggar.

img_1206img_1225img_1288

När jag ändå var uppe och vinglade på stegen passade jag på att trixa ihop en liten snickarglädje.

400 pannor

När snickaren var klar med sitt arbete så var det dags för oss att slänga upp pannorna igen. Fick lite tips på hur jag skulle gå till väga. Viktigt att hela tiden mäta och lägga det i lod. För när det väl börjar skeva så kan det sticka iväg ordentligt..och då är det bara att börja om..
Vi byggde oss en vinsch så vi kunde få upp alla pannorna. Onsdag förmiddag började vi med första sidan av taket, torsdag morgon kl 7.00 la vi sista raden på den sidan. Sen var jag tvungen att packa väskan och åka till Göteborg och jobba. Men vi fick en riktigt härlig morgon i soluppgången på taket.

Vi behöll som sagt det enkupiga teglet. Däremot låg det en nockplåt som vi bytte ut mot nockpannor. Kändes mer i stil med huset.